Puntos Cardinales

Thursday, May 19, 2005

Perfil: ARCADI OLIVERES, economista i president de Justícia i Pau


Arcadi Oliveres, treballant per un món menys desigual
Posted by Hello

Un home compromès, de discurs hàbil; no gaire alt, d’escassa presència física, però que sembla que dugui l’expressió “bona persona” impresa en el rostre.
Fa uns moments, ha donat una xerrada al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en defensa de la regularització de papers pels immigrants. De la més de mitja hora sota el sol bullent, retinc una frase d’Arcadi Oliveres, que em queda gravada: “La història de la humanitat és la història de les migracions”.
Arcadi Oliveres i Boadella neix a Barcelona el 1945. És doctor en Ciències Econòmiques, i professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la UAB. És també president de Justícia i Pau i de la Fundació Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès. La primera d’aquestes dues organitzacions –Justícia i Pau- es mou “a nivell de campanyes”, puntualitza Oliveres. La darrera d’aquestes campanyes va tenir com a lema “Consumim per la justícia i la pau”. Es tracta d’unes jornades que van tenir lloc del 28 al 30 d’abril, amb l’objectiu de promoure uns hàbits de consum més responsables. La Universitat de la Pau és, d’altra banda, “una institució de caire més acadèmic”, tal com la defineix Oliveres. Pau, desenvolupament, ecologia, immigració, deute extern... són alguns dels temes que des d’aquí es treballen, sobretot a través de l’organització de cursos. Aquest any, la Universitat celebra els seus 20 anys, per la qual cosa, aprofundirà en ”l’evolució del món en aquests darrers 20 anys i, sobre tot, el que encara ens interessa més, en com anirà en el futur”, exposa el president de la institució.
Altres càrrecs destacables d’Arcadi Oliveres són: president honorari de l’Associació FETS (Finançament Ètic i Solidari), i vicepresident de la Federació Catalana d’ONG per la Pau.
El senyor Oliveres és expert en temes com ara les relacions Nord-Sud, el comerç internacional, el deute extern, l’economia en defensa i, en general, totes les qüestions relacionades amb l’economia mundial.
Apart de dur a terme la seva tasca com a professor a la UAB, imparteix tota mena de cursos, màsters i postgraus en cooperació i desenvolupament. També és membre del Comitè Internacional de la Fundació per la Pau i de la Societat Catalana d’Economia, i vocal del patronat del “Casal l’Europa” de Sabadell i de la Fundació “Un sol món”.
Ha col·laborat en diverses publicacions, com ara Nord-sud, diagnòstic i perspectives (Barcelona, 1988), o Aldea global, justícia parcial (Barcelona 2003). La seva darrera obra es titula Contra la fam i la guerra (2004).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home